Joodse instellingen in België

JODEN IN BELGIË
Een overzicht


Centre Communautaire Laïc Juif

De CCLJ is erkend als organisatie voor permanente vorming en als jeugdcentrum door de Franse Gemeenschap van België. In 1959 vond een handvol jongeren, spoedig gevolgd door anderen, dat de wedergeboorte van de Joodse gemeenschap ook de morele wederopbouw ervan moest omvatten. Zij konden geen genoegen nemen met werken, trouwen en een gezin stichten. Zij konden zich niet voorstellen zonder politieke en culturele activiteiten. Evenmin konden zij tevreden zijn met een jodendom dat alleen op religieus niveau werd erkend. Zij wilden uit alle macht het joodse leven in België weer opbouwen. Dit is wat zij deden, eerst door kleine activiteiten, daarna door grotere. Zo is het Joods Leken Gemeenschapshuis ontstaan.

Centraal Bureau voor Sociale Bijstand

De «  Centrale «  werd in 1952 opgericht door de bereidwilligheid van verschillende verenigingen , mannen en vrouwen, om te reageren op de sociale noodsituaties van die tijd. La Centrale subsidieert het bejaardentehuis l'Heureux Séjour. Deze instelling, die in 1875 werd opgericht, was eerst gevestigd in de Oudergemlaan (Etterbeek), vervolgens in de Barastraat (Anderlecht) en verhuisde in 1901 naar de Glacièrestraat in Sint-Gillis.

De Centrale

De Centrale, of Koninklijke Vereniging  voor Joodse Weldadigheid, werd in april 1920 opgericht op initiatief van professor Nico Gunzburg. De Centrale biedt materiële en morele hulp aan de "armen en behoeftigen van onze samenleving".

De Ben Gurion Kring

De Ben Gurion Kringl, opgericht in 1979, is een vereniging zonder winstoogmerk, met als doel het organiseren, coördineren en ondernemen van alle evenementen en festiviteiten op cultureel, politiek, sociaal, recreatief en sportief gebied, en het verspreiden van informatie. De Ben Gourion Kring strijdt tegen antisemitisme, antizionisme en bevordert, met alle middelen, de Joodse opvoeding in de Joodse gemeenschap in België of in het buitenland en bij de Belgische bevolking in het algemeen.

Het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties in België (CCOJB)

Het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties in België (CCOJB) verenigt de Joodse organisaties in België en vertegenwoordigt hen, onafhankelijk van de verschillende politieke, sociale of religieuze strekkingen die tussen hen kunnen bestaan.De oprichting van het Verbond van Joodse Organisaties in België dateert van voor de oorlog, maar pas op 26 maart 1969 werd het opnieuw opgericht onder de naam "Belgische Sectie van het Joods Wereldcongres". In 1984 veranderde de organisatie haar naam in haar huidige naam: Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique.

Centraal Joods Consistorie van België

Het Consistorie bestendigt het idee van een federatie van de religieuze gemeenschappen van het hele land en dus van de hele Joodse bevolking van België. Zij handhaaft en waarborgt de synthese van de tegengestelde stromingen die zich in haar manifesteren. Tenslotte verpersoonlijkt zij het model van joodse integratie in moderne samenlevingen, zodat zij een inspiratiebron kan zijn voor projecten op dit gebied ten behoeve van religieuze minderheden die zich recentelijk in onze streken hebben gevestigd.

Forum der Joodse Organisaties

Het Forum is een overkoepelende organisatie die eind 1993 werd opgericht en die alle Joodse verenigingen en instellingen in Vlaanderen groepeert.

Instituut voor Joodse Studies (Martin Buber Instituut)

Het Instituut voor Joodse Studies is een academische instelling in het land die een studie aanbiedt - in gespreide uren - die volledig gewijd is aan de studie van de vele dimensies van de Joodse wereld vanaf de oudheid tot heden, alsmede aan de studie van de verschillende vormen van artistieke, linguïstische en literaire expressie daarvan.

Joodse Sociale Dienst

De Joodse Sociale Dienst ontleent zijn specificiteit aan de geschiedenis van een immigrantengemeenschap die in 1940 door de genocide werd gedecimeerd en waarvan de overlevenden hun overleving te danken hadden aan hun eigen middelen en ook, voor het grootste deel, aan solidariteit. Reeds in 1944 stelde de Association des Israélites victimes de la Guerre (AIVG) de overlevenden in staat zich te integreren in een emotioneel, sociaal en beroepsleven. Het was in deze context dat de SSJ in 1961 werd opgericht door een team van maatschappelijk werkers.

Vandaag wordt de SSJ gekenmerkt door een originele multiculturele roeping waarvan de sociale actie is ingebed in het hulpnetwerk van de Franse Gemeenschap.

Unie van Progressieve Joden van België

In 1939 verenigden zich in Brussel Joodse revolutionaire activisten, immigranten uit Oost-Europa, communisten of uit antifascistische kringen (voormalige leden van de Internationale Brigades, MOI, Patronatn, Kultur Farayn, YASK, Secours Rouge) en richtten Joodse Solidariteit, Sol, op. Onder de Duitse bezetting lag Joodse Solidariteit aan de basis van de oprichting van het Comité voor de Verdediging van de Joden, het CDJ. Veel activisten vochten in de gelederen van het Front de l'Indépendance, de FI. Na de bevrijding werd Solidarité Juive een VZW onder de naam Solidarité Juive AVON (Aide aux Victimes de l'Oppression Nazie) en ondernam belangrijk sociaal-cultureel werk om het verwoeste Joodse leven weer op te bouwen. Joodse Solidariteit bevestigt haar ideologische aanhankelijkheid aan het communisme, met name via haar pers, in het Jiddisch. De belangrijkste leden waren bijna allemaal leden van de Belgische Communistische Partij (PCB).

In 1969 besloot Solidarité Juive, verzwakt, samen met enkele voormalige leden van de verschillende generaties van de Union Sportive des Jeunes Juifs (USJJ), de Amicale des Moniteurs de ses colonies de vacances, het Comité des Parents et Amis de l'Union des Jeunes Juifs Progressistes (UJJP), de Union des Progressistes Juifs de Belgique (UPJB) op te richten, die zich afkeerde van de PCB maar trouw bleef aan de waarden van links.