De Joodse bevolking van België heeft altijd contrasterende facetten gehad. Zij heeft blijk gegeven van een constante vruchtbaarheid op de meest uiteenlopende gebieden, van economisch initiatief tot wetenschappelijk onderzoek, van sociale actie tot intellectuele creatie of politiek engagement. Zij heeft de meest uiteenlopende sociaal-economische situaties meegemaakt en is hard getroffen door de omwentelingen van de geschiedenis.

Waakzaamheid

De wens van nazi-Duitsland om in naam van een waanideologie een heel volk uit te roeien, niet om wat het verondersteld werd te hebben gedaan, maar om wat het was, heeft een blijvend stigma achtergelaten op de westerse beschaving, dat noopt tot bezinning en waakzaamheid. De Stichting voor de Eigentijdse Herinnering wil bijdragen aan de inspanningen die vandaag worden ondernomen om een stem te geven aan hen die, beter dan wie ook, weten welke prijs voor deze waanzin is betaald en om de overdracht van hun getuigenis te verzekeren. Een helder begrip van het verleden is een essentieel onderdeel van democratische waakzaamheid in het heden en daarmee een van de conditio sine qua non voor een humane toekomst voor allen.

Geheugen

De Stichting voor de Eigentijdse Herinnering beschouwt het als haar plicht de herinnering aan wat was in stand te houden zonder de kleuren te laten verbleken of de menselijkheid verloren te laten gaan. Zij wil een stem geven aan mannen en vrouwen die doorgaans geen stem hebben in de geschiedenis. Zij heeft veel aandacht voor de onvermijdelijke en vruchtbare spanningen die ontstaan tussen de herinneringsprocessen en de eisen van de historische methode, tussen de dynamiek van de herinnering en de kritische reconstructie van het verleden.